Purentalihasperäiset vaivat, purentakiskot, botox

Botox

Leukoja liikuttaa lihakset, lihaksille käsky tulee keskushermostosta. Botox lamaa tämän hermo-lihasliitoksen tilapäisesti ja tähän perustuu botoxin käyttö bruksismissa. Botox on harkitsemisen arvoinen silloin kun purentakiskon käyttö syystä tai toisesta on estynyt. Botoxin vaikutus auttaa n. 3-9 kuukautta.

Botox-pistokset arvioi ja suorittaa EHL (suu ja leukakirurgia) Miikka Lehmijoki.

Purentakiskon käyttöohjeet

‣ Käytä purentakiskoa joka yö. Jos nukkuminen purentakiskon kanssa on aluksi vaikeaa, laita se joka ilta päälle ja sen voi poistaa tarvittaessa yön aikana.

‣ Kisko voi lisätä aluksi syljeneritystä.

‣ Purentakisko saattaa tuntua aluksi tiukalta ja hampaat saattavat tuntua aralta hetken aikaa heräämisen jälkeen. Jos ylimääräistä painetta tuntuu useana aamulla selkeästi tietyllä alueella, tulee kiskoa keventää kontrollikäynnillä tältä alueelta.

‣ Purenta voi olla aamulla haastava saada kohdilleen.

‣ Hanki purentakiskolle oma harja (esim. proteesiharja) jolla puhdistat kiskon aina aamulla käytön jälkeen. Astianpesuaine tai apteekista saatavat puhdistusaineet sopivat hyvin. Proteeseille tarkoitetut puhdistustabletit sopivat myös purentakiskolle. Säilytä purentakisko lemmikkieläinten ulottumattomissa.

‣ Ota purentakisko aina mukaan hammaslääkäriin.

Muutama sana bruksismista ja parafunktioista

Bruksismi on puremalihasten tahdosta riippumatonta yliaktiivisuutta, sitä voi esiintyä valveilla tai nukkuessa. Se voi olla narskuttelua, hampaiden jatkuvaa yhteenpuremista tai puremalihasten aktivoimista ilman hammaskontaktia.

Yleensä ongelma havaitaan hampaiden ylikulumisesta ja/tai erinäisistä kasvojen ja leukojen alueen väsymys- tai kiputiloista. Hampaiden paikat lohkeilevat useammin korostuneen rasituksen takia. Eniten haittaava oire on yleensä päänsärky (ohimosärky, migreeni). Oireet ovat usein pahimmillaan aamuisin.

Hoidon tavoitteena on kivun vähentäminen, lihas- ja nivelkuormituksen vähentäminen ja hampaiden kulumisen ehkäiseminen. Valtaosa potilaista (80-90%) hyötyy hoidoista. Omahoitoa voit itse tehdä kotona, alkuvaiheessa tämä sisältää yleensä leuan liikeharjoitteita ja rentoutusharjoitteita. Omahoitoon löydät videoita osoitteesta www.henriheikka.com/purentavaivat

Vastaanotolla ensi linjan hoito on lähes aina purentakisko. Purentakisko on tehokas ja usein nopeasti auttava hoito. Se ei itse puremista lopeta, mutta suojaa hampaita peruuttamattomalta kulumiselta, rentouttaa puremalihaksia sekä suojaa limakalvoja (poskilistat ja kielen ”piparkakkureunat” ovat tyypillisiä löydöksiä bruksaajilla).

Muita huomioitavia asioita:

‣ Niska- ja hartiaseudun ongelmat altistavat purentaongelmille, ja myös toisinpäin. Niskakipu ja puremaelimistön kipu muistuttavat merkittävästi toisiaan. Niskan ja pään alueen tutkimus asiaan perehtyneellä fysioterapeutilla on suositeltavaa.

‣ Stressi ja ahdistus altistavat bruksismille. Pitkään jatkuneeseen psyykkiseen kuormitukseen kannattaa hakea apua.

‣ Stimulantit ja masennuslääkkeet usein lisäävät bruksismia. Stimulantteja mm. kofeiini, nikotiini ja monet ADHD-lääkkeet. Masennuslääkkeistä esim fluoksetiini (Seronil), sertraliini ja venlaflaksiini voivat lisätä narskuttelutaipumusta.

‣ Jos nukkumisen kanssa on ongelmia, on syytä panostaa unihygieniaan sekä tutkia uniapnean mahdollisuus. Uniapnea on alidiagnosoitu ja hoitamattomana merkittävän haitallinen sairaus. Alkoholin käyttö pienissäkin määrissä heikentää aina unenlaatua.